+36 30 990 8992 info@company-365.com

GOOGLE ADS ( ADWORDS ) SZÁMLÁK KÖNYVELÉSE.

 

 

A GOOGLE ADS szolgáltatás igénybevétele Magyarországi vállalkozás által

A Google Ads fiók beállításai

A Google Ads fiók fizetési beállításai határozzák meg, hogy mikor kell fizetni a hirdetésekért.

A Google Ads három fő fizetési beállítást kínál Magyarországon: kézi befizetések, automatikus befizetések és havi számlázás.

  • Kézi befizetések: Előre fizetés, a hirdetések megjelenése előtt történik. Ezután a hirdetések megjelenítésekor és a kattintási díjak felszámításakor csökkenni fog a befizetéssel feltöltött egyenleg. Amikor a befizetett összeget felhasználta, a hirdetések megjelenítése leáll. A hirdetések addig fognak megjelenni, amíg van a hirdetések fedezésére használható pénzből. Ha nagyon lecsökken a fiók egyenlege (ha a költségkeret már csak körülbelül egy hétre elég), illetve akkor, amikor az egyenleg teljesen kimerül, e-mailben figyelmeztetik, és ha szeretné, a fiók egyenlegét ismét feltöltheti.
  • Automatikus befizetések: A hirdetések megjelenése után a Google Ads automatikusan megterheli a fizetési módnak megfelelő számlát. Az automatikus befizetés használata esetén vagy az utolsó automatikus terhelés után 30 nappal vagy egy előre meghatározott összeg (kifizetési küszöb) elérése után kerül sor a hirdetési költségek fedezésére szolgáló terhelésre – attól függően, hogy melyik következik be korábban.
  • Havi számlázás (legkorábban a regisztráció után 1 évvel választható, ha a vállalkozás megfelel bizonyos követelményeknek) Olyan fizetési beállítás, amelynél a Google hitelkeretet nyújt a hirdetési költségek fedezésére. Ekkor összegyűjtik a költségeket, Ön pedig havonta számlát kap.

A fiók létrehozásakor kiválasztott pénznem nem változtatható, ha pénznemet kíván váltani, új fiókot kell létrehozni.

Az, hogy milyen fizető eszközzel fizethet (bankkártya, hitelkártya, banki átutalás) a választott devizanem és a fizetési beállítás függvénye.

A Google Ads és az ÁFA

A Google Ads szolgáltatást a Google Ireland Ltd nyújtja, melynek székhelye EU tagállamban van, ezért a vállalkozásnak a hirdetési szolgáltatás igénybevételéhez érvényes közösségi adószámmal kell rendelkeznie.

Magyarországi (EU tagállamban lévő) címmel regisztrált Google Ads fiók ÁFA köteles. A Google ÁFA-t nem számít fel, az EU-n belüli országból igénybe vett hirdetési szolgáltatás után Magyarországon a fordított adózás szabályai szerint kell bevallani és megfizetni az ÁFA-t a hazai adókulccsal, amely jelenleg 27%.

Amennyiben a vállalkozás ÁFA törvény szerinti besorolása alanyi adómentes, akkor a 65 ÁFA bevallást, az A60 összesítő nyilatkozatot a NAV felé cégkapun vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan havonta kell benyújtani, valamint az ÁFA befizetését havonta kell teljesíteni.

Amennyiben a vállalkozás ÁFA alany, az előző bekezdés szerinti kötelezettségeket az ÁFA bevallás gyakorisága szerint havonta vagy negyedévente kell teljesítenie. Ez esetben a fizetendő ÁFA-t visszaigényelheti, amennyiben a szolgáltatást az ÁFA köteles tevékenységéhez vette igénybe.

 

 

A Google a szolgáltatásról számlát ad, de nem küld papír alapú számlát, a számla a tárgyhónapot követő 5. munkanaptól a Google Ads fiókból tölthető le.

A gazdasági események könyvviteli elszámolása

  1. Kézi befizetés és automatikus befizetés esetén (Magyarországon kisvállalkozások esetén ez a két fő fizetési beállítás) a Google Ads reklám szolgáltatásért fizetett összeget fizetett előlegként kell könyvelni. A számla alapján lehet igénybe vett szolgáltatás címen költséget valamint az ÁFA-t elszámolni, majd a fizetett követeléssel szemben a szállítói tartozást összevezetni.

Könyvelési tételek:

  1. Előleg megfizetése

          T 354 szolgáltatásra adott előleg     K 384 elszámolási betétszámla

  1. Számla kézhezvétele

          T 52 igénybe vett szolgáltatás         K454 szállító

3.Áfa elszámolása

          T 466 előzetesen felszámított áfa    K 467 fizetendő áfa        (ha az ÁFA levonható)

          T 52 igénybe vett szolgáltatás         K 467 fizetendő áfa        (ha az ÁFA nem vonható le)

  1. Elszámolás az előleggel

          T 454 szállító                                   K 354 szolgáltatásra adott előleg

  1. Havi számlázás esetén a számla alapján lehet az igénybe vett szolgáltatás címen költséget valamint az ÁFA-t elszámolni, majd a fizetés módjától függően a kifizetést könyvelni.

Könyvelési tételek:

  1. Számla kézhezvétele

          T 52 igénybe vett szolgáltatás         K454 szállító

 

          Bankkártyás fizetés esetén kapcsolódó könyvelési tétel:

          T 454 szállító                                   K 479 rövid lej.köt. bank felé

  1. Áfa elszámolása

          T 466 előzetesen felszámított áfa    K 467 fizetendő áfa        (ha az ÁFA levonható)

          T 52 igénybe vett szolgáltatás         K 467 fizetendő áfa        (ha az ÁFA nem vonható le)

3.a Szállító számla kiegyenlítés a bankkivonat alapján

          T 454 szállító                                   K 384 szolgáltatásra adott előleg

3.a Bankkártyás fizetés a bankkivonat alapján

          T 479 rövid lej.köt. bank felé          K 384 szolgáltatásra adott előleg

 

Az összefoglaló összeállításához felhasználásra került a Google Ads súgója, készült 2019. szeptember

Google Ads Áfa könyvelés